Sunday, June 18, 2006

Singapur

Fotogalerie: 14. Singapore

Mel jsem nedavno stopover v Singapuru, jen par hodin, tak jsem zavital do samotnyho centra mesta. Do centra jsem dorazil kolem 6 am a ve 3 pm uz byl zpet na letisti. Tady je krome fotek par rychlych postrehu.

Centrum Singapuru je supermoderni, ostatni casti kolem centra jsou pomerne utulny sidliste a cim je clovek dal od centra, tim se vyska budov zmensuje a pribyva zelenych ploch. Samozrejme hodne siroke ulice.

V sirsim centru (radius cca 5 km) je krome mrakodrapu a dlouhych nakupnich ulic jeste nekolik malych mist, kde se seskupuji jednotlive kultury (cinska, indicka, arabska ctvrt) - viz fotky. Dominantou je vzdy jedna ci vice charakteristickych budov, ale jinak tyto minictvrte pusobi hodne chudinsky. Vse je navic podrizeno vystavbe novych budov. Obecne mi nepripadaly moc udrzovany a je znat, ze to nejsou klasicka turisticka mista. Na zadnyho turistu jsem ani ja za celou dobu nenarazil.

Metro je tez dost moderni (jako asi vsechno v Singapuru), mj. ve frekventovanych stanicich maji mezi metrem a nastupistem jeste sklenenou stenu s dvouma dverma, ktere se otevrou az po prijezdu metra. Zajimavy je take system kupovani listku - automat na listky ma dotykovy display s celou mapou mesta a clovek si dotekem vybere primo cilovou stanici. Misto listku ale dostane takovou "kreditni kartu". U vstupu a vystupu z placene zony metra jsou klasicke turnikety, ale karta se jen prilozi a jde se dal. Po opusteni placenyho prostoru kartu vratite do "automatu na listky" a je vam vracena zaloha, ktera je pripoctena k cene pri kupovani. Zadny tisk listku, zadny papiry, maximalne rychly u turniketu. Metro je levny - z letiste do centra (pulhodina cesty) single ticket stoji 25 Kc (v Sydney stejna cesta na letiste stoji 200 Kc).

O prekrasnym letisti jsem jiz psal drive. Ostatni (klasicky) turisticky destinace zbyly na priste :)

2 comments:

Anonymous said...

Neřekl bych, že Singapur vypada chudinsky. To je nepřesná formulace. Spíš jsem tam viděl velké kontrasty. Např. před akciovou burzou stála skutečná chatrč a burza byl moderní mrakodrap.

Mira said...

Nemyslel jsem cely Singapur, ale jen ta mala mista narodnich kultur. Pises to presne - kolem nich jsou supermoderni budovy a tak pusobi i cele mesto.