Friday, March 31, 2006

O autech a doprave

Na silnicích jsou vidět moderní auta, převážně automaty a povětšinou velké modelové řady nebo sportovní modely. Nejvíc je tu Fordů Falcon (asi jako větší Mondeo), mj. je má většina taxiků a též policie. Stejně hojně tu jezdí Holden Commodore (což je přejmenovaný a pozměněný Opel Omega). Dále se často vidí Honda, Toyota, Lexus, Mazda, Subaru, Nissan. O něco méně Mercedes, Audi a BMW. VW tu má převážně Golfy a Škodu jsem tu neviděl ani jednu. Francouzská a italská skoro nejsou a když, opět jen velké modely. Ostatní značky jsou v malém zastoupení. Motorky se tu moc nevidí (motorky jsou tady dost drahé v porovnání s auty), skutry vůbec ne. Občas nějaký cyklista.

Ulice v centru Sydney jsou dost široké, často víceproudé a jednosměrné. Ve špičce tu zácpy jsou, ale nepřišlo mi to nijak tragické, aspoň co jsem viděl. V centru je několik placených patrových garáží a samozřejmě garáže pod administračními budovami – najít volné (placené) místo na ulici se ale skoro nedá. Parkovat jinde nebo nezaplatit se nevyplácí – mají speciální složku policie, která jen obchází ulice a dává pokuty za špatné parkování. Viděl jsem je – fakt jsou jak kobylky. Říkají si City Rangers!

Poplatky za parkování na ulici jsou vysoké. Tento fakt hodně lidí (myslím Čechů) odrazuje si zde pořídit ojeté auto, protože jinak tu nejsou drahá (za 1-2 tis. AUD je už starší ojetina), pojištění v přepočtu cca stejné jako v ČR a benzín cca za 1 AUD/litr. Při ceně MHD by cestování autem vyšlo možná i levněji, nebýt parkovného.

Harbour Bridge je pro auta zpoplatněn (možná i další mosty), ale jen směrem do centra. (Bridge je hlavní tepnou mezi jižní a severní částí Sydney (rozdělena zálivem), hned vedle je i tunel). Tunely ve městě také bývají zpoplatněny, dost často mají 50% slevu. Všude jsou pruhy pro autobusy a občas i pruhy pro plně obsazená auta. Občas tu jsou statické radary a taky výchovné informační panely typu „Připoutejte se“, „Pozor na cyklisty“, „Dodržujte místní limit“ apod. Panely jsou digitální, takže každý den svítí něco jiného. Obecně na výchovné cedule a upozornění tu narazíte na každém rohu – ale to vydá na samostatný příspěvek :).

Autobusáci tu jezdí šíleně rychle a blízko aut, divím se, že jim to vždy tak přesně vychází. Nehodovost se tu za posledních pár let údajně snížila. Jízda taxikem je vcelku oblíbená (tedy pro místní), cenu z vlastní zkušenosti odhaduji na 2-3 AUD/km, ale přesně nevím. Většina taxi je vybavena GPS navigací s on-line digitální mapou ulic.

Kromě „levé strany“ se ale obecně dopravní režim a jeho hustota příliš neliší od toho, na co jsme zvyklí z domova.

No comments: