Monday, February 20, 2006

O skole

Studuji General English na Central College. Oproti ocekavani je škola fulltime, cili 9 – 15 hod. Na praci zbyva tedy odpoledne a vecer, pak je třeba udelat ukoly, naucit nova slovicka a do postele se clovek dostane az po pulnoci. Ukoly a nova slovicka je třeba delat téměř denne, protože se na to navazuje hned druhy den a jsou z toho týdenní a mesicni testy.

Škola sleduje improving i dochazku a pokud clovek nesplni určitá kriteria, je student upozorněn a nasledne upozorneno i imigracni oddeleni. Především dochazka je brana hodne vazne, musí byt min. 80%. Konkretne u nas po prichodu clovek da svoji ID kartu ke vchodu tridy a během kazde hodiny prijde manik se cteckou carových kodu, prejede všechny karty a spocita, zda to souhlasi. Jednou se zeptal, jestli ta telefonující holka před tridou patri k nam… takze hodne vazne brano. Veskera dochazka, rozvrhy, prehledy, varovani apod. je pak studentovi pristupne v internim systemu skoly i z venku.

Škola je v centru, hned u vylezu z vlaku. Standardni petiposchodova budova ve starsi zastavbe, podobných skol jsou zde desitky. Studium je rozdeleno do tri bloku, každý tyden je venovan jednomu tematu a gramatika se bere také po tematech. Ke vsemu clovek dostane materialy.

Vyuka je standardni – cteni, cviceni, poslech, hry, konverzace, filmy a hudba s textovou predlohou, exkurze po Sydney, poradani party apod. Testy také standard az na jeden detail, na který jsme osobne nebyl zvykly – poslech se při testech pousti jen jednou, nikoliv dvakrát :-/

Tridy jsou po 12 – 15 lidech. I když na chodbách ma clovek pocit, ze je v Asii, tak ve tride je to asi takhle: Jsem jediny Cech, dále 3 Asiati, 1 Thaika, 3 Brazilky, 1 Polka, 1 Madar, 1 Portugalec, 3 Italove.

Internet je na colleges ale dost chabej, vetsinou jsou i starsi PC a rychlost bidna. Navic u nas blokujou i FTP pristupy a dalsi sluzby, takze zatim vse vyrizuji z kavarny, tech je tu hodne a jsou pomerne levne (2-4 AUD / hod).

Cekaji mne 3 mesice General English a pak do konce roku odborne IT nebo business kurzy.